Veleposlaništvo RS Haag /Informacije o življenju na Nizozemskem /

Informacije o življenju na Nizozemskem

 

Na tej povezavi najdete brošuro v slovenskem jeziku z najpomembnejšimi informacijami o življenju na Nizozemskem.

 

http://www.inspectieszw.nl/other_languages/New_in_the_Netherlands.aspx

 

Društvo V tujini izobraženih Slovencev (VTIS) je pripravilo brošuro življenju na Nizozemskem za študente, vendar vsebuje zelo koristne informacije tudi za ne-študente:

https://drive.google.com/file/d/0B7Ld1Voc43Z0SUFpcGFEZkNDaG8

http://www.drustvovtis.si/informacije-o-studiju-v-tujini/

 

 

Po odprtju prostega dela se tudi na Nizozemskem v zadnjih letih zaposlujejo državljani držav članic EU, ki so vstopile v EU leta 2004, manjše število tudi iz Slovenije. Da bi preprečili zlorabe teh delavcev s strani zlonamernih agencij za delo je nizozemska vlada 1. decembra 2011 oblikovala posebno skupino ter sprejela nekatere ukrepe za zaščito teh delavcev. Od januarja 2012 se morajo zaposlovalne agencije, ki posredujejo začasna dela registrirati pri območnih gospodarskih zbornicah (KvK).

 

Delavci, ki menijo, da so bili s strani nizozemske zaposlovalne agencije ali nizozemskega delodajalca deležni neprimernega oz. nezakonitega ravnanja, se lahko obrnejo na naslednje naslove.

 

Prilagamo tudi seznam indikatorjev, ki vam bo v pomoč pri presoji verodostojnosti zaposlovalne agencije ter seznam indikatorjev, za presojo, ali gre pri zaposlovanju morda za primer trgovine z ljudmi.

 

O vaših pravicah v zvezi s socialno varnostjo si več lahko preberete tukaj: http://ec.europa.eu/social/home.jsp?langId=sl

 

Podrobnosti v zvezi z delovnimi in socialnimi pravicami tujih delavcev, vključno z detaširanimi delavci najdete tukaj.

Več splošnih informacij o življenju in delu na Nizozemskem pa na naslednji povezavi http://www.inspectieszw.nl/other_languages/New_in_the_Netherlands.aspx.