Veleposlaništvo RS Haag /Informacije o življenju na Nizozemskem /

Informacije o življenju na Nizozemskem

Na tej povezavi najdete brošuro v slovenskem jeziku z najpomembnejšimi informacijami o življenju na Nizozemskem.

New in the Netherlands (Slovenian); Novi na Nizozemskem (Slovenski) | Publication | Government.nl

Društvo V tujini izobraženih Slovencev (VTIS) je pripravilo brošuro življenju na Nizozemskem za študente, vendar vsebuje zelo koristne informacije tudi za ne-študente:

https://static1.squarespace.com/static/5ea87383e7787629c11168ad/t/5f8c94610d6cfe10fbba5dae/1603048601468/Prvi+Vtis+Nizozemska.pdf

 

Po odprtju prostega dela se tudi na Nizozemskem v zadnjih letih zaposlujejo državljani držav članic EU, ki so vstopile v EU leta 2004, manjše število tudi iz Slovenije. Da bi preprečili zlorabe teh delavcev s strani zlonamernih agencij za delo je nizozemska vlada 1. decembra 2011 oblikovala posebno skupino ter sprejela nekatere ukrepe za zaščito teh delavcev. Od januarja 2012 se morajo zaposlovalne agencije, ki posredujejo začasna dela registrirati pri območnih gospodarskih zbornicah (KvK).

Za pomoč vsem mobilnim delavcem na NL je vzpostavljena spletna stran www.workinnl.nl, ki mobilnim delavcem daje vse relevantne informacije o glavnih temah, s katerimi se bodo srečevali pri delu in življenju na NL (npr. registracija na NL, pravice delavcev, kaj storiti v primeru odpovedi delovnega razmerja, informacije v povezavi s koronavirusom, relevantne telefonske številke za pomoč ipd.).

Delavci, ki menijo, da so bili s strani nizozemske zaposlovalne agencije ali nizozemskega delodajalca deležni neprimernega oz. nezakonitega ravnanja, se lahko obrnejo na naslednje naslove.

Prilagamo tudi seznam indikatorjev, ki vam bo v pomoč pri presoji verodostojnosti zaposlovalne agencije ter seznam indikatorjev, za presojo, ali gre pri zaposlovanju morda za primer trgovine z ljudmi.

O vaših pravicah v zvezi s socialno varnostjo si več lahko preberete tukaj: http://ec.europa.eu/social/home.jsp?langId=sl

Podrobnosti v zvezi z delovnimi in socialnimi pravicami tujih delavcev, vključno z detaširanimi delavci najdete tukaj.

Več splošnih informacij o življenju in delu na Nizozemskem pa na naslednji povezavi :

https://www.government.nl/documents/publications/2014/03/07/brochure-new-in-the-netherlands-engels

NL je s 1. 3. 2020 uvedla obveznost notifikacije za napotene delavce, na podlagi katere so delodajalci v tujini (ali samozaposlene osebe) dolžni vnaprej obvestiti/najaviti svoje delo in prihod delavcev na NL preko spletnega portala: www.postedworkers.nl

Vse informacije o notifikaciji v angleškem jeziku so objavljene na spletni strani english.postedworkers.nl, objavljene pa so tudi v nemščini in nizozemščini.