Veleposlaništvo RS Haag /Študij na Nizozemskem /

Študij na Nizozemskem

Študij na Nizozemskem je znan po svoji kvaliteti in mednarodnem prestižu. Visokošolski sistem na Nizozemskem nudi več kot 2100 študijskih dodiplomskih in podiplomskih programov in največ študijskih programov v angleškem jeziku v kontinentalnem delu Evrope.

Sekcija Društva VTIS (v tujini izobraženih Slovencev), ki deluje na Nizozemskem, je pripravilo brošuro z osnovnimi infomacijami o študiju in življenju na Nizozemskem.

 Več informacij o študijskih programih lahko pridobite na spletnih straneh:

-          Nuffic - nizozemska organizacija za mednarodno sodelovanje in visoko šolstvo:  www.nuffic.nl 

-          nizozemsko veleposlaništvo v Sloveniji: http://slovenia.nlembassy.org/

-          http://www.internationalstudy.nl/ (kodeks obnašanja, ki so ga podpisale nekatera nizozemske visokošolske ustanove)

-          http://www.studychoice.nl (primerjava različnih nizozemskih študijskih programov)

- Studyfinder objavljao vse študijske programe, ki so na voljo na Nizozemskem: https://www.studyfinder.nl/

 

 

Več informacij za pridobitev štipendije na Nizozemskem oziroma o financiranju svojega študija na Nizozemskem lahko dobite na:

-         https://www.studyinholland.nl/

-          informacije lahko dobite tudi na spletnih straneh nizozemskih univerz. Posamične visokošolske ustanove ponujajo štipendije za svoje najboljše študente.

- Služba za izvajanje izobraževanja Ministrstva za izobraževanje, kulturo in znanost https://duo.nl/particulier/international-student/

 

Študentski krediti na Nizozemskem:  http://www.ib-groep.nl/International_visitors/EU_students/Loan_tuition_fees.asp

 

Za overitev diplome po končanem študiju se obrnite na IB-Groep: http://www.ib-groep.nl/International_visitors/Diploma_assessment/diploma_assessment.asp

 

Študentsko delo

Slovenski študentje kot državljani EU imajo pravico do dela na Nizozemskem in ne potrebujejo delovnega dovoljenja. Nekatere univerze omogočajo tudi delo na svojih kampusih. Več možnosti za zaposlitev pridobite z znanjem nizozemščine.

https://asatalent.nl/

 

Študentske sobe

Iskanje študentske sobe na Nizozemskem je težko, saj je povpraševanje večje od ponudbe. Priporočljivo je poiskati sobo že nekaj mesecev pred začetkom študija. Najnižji stroški za najem sobe se začnejo pri 250 EUR. Zelo pogosto vam bodo nizozemske univerze ponudile bivanje v svojih študentskih bivališčih. Sobo si lahko poiščete tudi sami, vendar morate biti pri tem pozorni na prevare. 

 

Za več neformalnih informacij in druge praktične nasvete o življenju na Nizozemskem se lahko obrnete tudi na skupino Slovencev na družbenem portalu Facebook (Slovenci na Nizozemskem):

http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=24339967908&ref=ts

 

Več informacij o zavarovanju v času študija na NL si lahko preberete tukaj.

Več informacij o uveljavljanju zdravstvenih storitev v tujih državah lahko dobite tukaj.