Veleposlaništvo RS Haag /Gospodarsko sodelovanje /Pregled sodelovanja /

Gospodarsko sodelovanje v letu 2013

Blagovna menjava med državama se je po zelo ugodnih letih 2010 in 2011 ter manj ugodnem v letu 2012, v prvih desetih mesecih leta 2013 (podatki v prvih 10 mesecih leta 2013 in primerjani z enakim obdobjem leta 2012) zmanjšala tako na uvozni kot izvozni strani. Kljub temu Nizozemska ostaja pomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, s katero trgovinska menjava dosega milijardo evrov vrednosti.

Novembra so se slovenska podjetja s področja navtične industrije predstavila na  sejmu METS, razstavni prostor pa je obiskal tudi veleposlanik Roman Kirn. VP Marc pa je v mesecu maju obiskal slovenske razstavljavce na sejmu Private Label Manufactures Association. Udeležbo na obeh sejmih je sofinanciral SPIRIT.

V septembru je veleposlaništvo RS v Haagu v sodelovanju s slovenskim društvom na nizozemskem predstavilo turistično in kulinarično podobo Slovenije, prav tako pa imeli obiskovalci dogodka, Embassy Festival, možnost poskusiti slovenska vina. Predstavitev slovenskih vin, ob podpori veleposlaništva, je potekala tudi konec junija v Apeldoornu in novembra v Amsterdamu. V februarju pa je potekal kolesarski in pohodniški sejem, na katerem so se predstavile nekatere slovenske regije ter pohodniški in kolesarski turizem v Sloveniji.

Skupina diplomantov poslovne šole iz Rotterdama je na VHG predstavila študijo o izvedljivosti trgovinske platforme Slovenija - Nizozemska. Namen študije je bil ugotoviti, ali v Sloveniji oz. drugih državah Srednje in Vzhodne Evrope na eni strani ter na Nizozemskem na drugi strani obstaja interes podjetij za oblikovanje nizozemsko-srednjeevropske trgovinske platforme, ki bi služila lažjemu povezovanju med podjetji.

Zaprtje urada STO v Bruslju, ki je doslej na Nizozemskem izvajal vsaj nekaj turistične promocije bo omenjeno nalogo še otežila: pozitivna turistična promocija prispeva k splošni ugodni podobi države, na čemer je veliko lažje graditi pozitivno podobo ko gre za gospodarske in politične vidike.


Gospodarsko sodelovanje v letu 2012

Blagovna menjava med državama se je po zelo ugodnem letu 2010 in prav tako ugodnih rezultatih v letu 2011, v letu 2012 zmanjšala, in sicer za 6,6 odstotkov v primerjavi z letom 2011 na 1,09 milijard EUR. Nizozemska kljub temu ostaja med pomembnejšimi zunanje trgovinskimi partnericami, na 10. mestu, kar predstavlja 2,5 odstotka celotne menjave Slovenije. Nizozemska je hkrati 13. najpomembnejši izvozni, z zneskom nekaj več kot 416 milijoni EUR, in 7. uvozni partner, kjer uvoz znaša nekaj manj kot 675 milijonov EUR.

Novembra se je Slovenija predstavila na poslovnem dogodku v organizaciji regionalne gospodarske zbornice za severno Nizozemsko. V oktobru je predstavnica Slovenske izvozne družbe obiskala nizozemsko razvojno banko FMO in se pogovarjala o možnostih sodelovanja. Septembra je veleposlaništvo pripravilo prvo srečanje z mladimi slovenskimi poslovneži in raziskovalci, ki živijo in delajo na Nizozemskem. Skupina diplomantov poslovne šole HR iz Rotterdama je julija predstavila svoje diplomske naloge, v katerih so za pet slovenskih podjetij pripravili izvozne načrte. Veleposlaništvo je v aprilu organiziralo petdnevno popotovanje po Sloveniji za tukajšnjo mednarodno katoliško župnijo ter pomagalo pripraviti strokovno ekskurzijo nizozemskega nacionalnega združenja klavcev, namenjeno promociji slovenske mesne industrije, zlasti kranjske klobase. Povezali smo organizatorje maratona v Utrechtu z organizatorji ljubljanskega maratona.