Veleposlaništvo RS Haag /Konzularne informacije /Sprememba naslova prebivališča /

Spremembo naslova prebivališča lahko uredite po pošti.

Vloga je prosta takse.

Potrebujemo

1) novejše potrdilo o stalni prijavi na občini (Uittreksel uit BRP oziroma Basisregistratie Personen),

2) kopija osebnega dokumenta za identifikacijo, in
3) izpolnjen obrazec Prijava stalnega prebivališča (ki vam ga bomo poslali).

 

 

Po slovenski zakonodaji si mora oseba po odjavi stalnega prebivališča v določenem roku urediti vpis spremembe v identifikacijske dokumente oziroma jih zamenjati, kot to določajo posamezni področni zakoni, in sicer osebno izkaznico in potni list najkasneje v 30 dneh, orožno listino v 8 dneh, prometno dovoljenje v 15 dneh in vozniško dovoljenje najkasneje v 30 dneh.

 

Osebno izkaznico je potrebno na novo izdelati; v potni list pa se novi naslov lahko vpiše do dvakrat.

V ta namen nam potni list dostavite na veleposlaništvo (osebno ali po pošti na lastno odgovornost). Mi ga pošljemo v Slovenijo. Ko je novi naslov vpisan, nam potni list vrnejo in mi ga predamo vam (prevzeti ga morate na veleposlaništvu, ker nam slovenska zakonodaja prepoveduje pošiljanje osebnih dokumentov znotraj Nizozemske).

Postopek traja več kot 14 dni. Če boste med tem časom potovali v Slovenijo, vam svetujemo, da vpis novega naslova uredite v Sloveniji. Če boste v kratkem potovali kam drugam, svetujemo, da to uredite po vrnitvi.

 

V informacijo prilagamo tudi Obvestilo zavezancem za davek od odhodu iz Republike Slovenije in vam svetujemo, da uredite svoj status davčnega (ne)rezidenta RS. Več informacij dobite na uradni spletni strani finančnega urada Republike Slovenije (FURS) ali pri lokalnih izpostavah FURS.