Veleposlaništvo RS Haag /Izredni dogodki - COVID19 /

COVID-19

Zaradi možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Pri načrtovanju nujnih poti v tujino svetujemo spremljanje širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter pogojev vstopa v ciljno državo ter upoštevanje odločitve tamkajšnjih oblasti.

(posodobljeno 20.1.2021)

UKREPI NA NIZOZEMSKEM

Glede na pojav virusa Covid-19 na Nizozemskem, slovenskim državljanom na Nizozemskem svetujemo, da spremljajo spletno stran Nizozemskega Inštituta za javno zdravje in okolje (www.rivm.nl) ter upoštevajo preventivne ukrepe in navodila pristojnih inštitucij. Na Nizozemskem deluje tudi posebna telefonska številka 0800-1351 za informacije v zvezi z virusom Covid-19.  

Upoštevati je treba osnovne ukrepe kot so umivanje rok, ostajanje doma, kolikor je mogoče, nadaljevati delo od doma in upoštevati medosebno razdaljo 1,5 metra. Doma morajo ostati vsi s simptomi virusa.

Nizozemska do konca marca 2021 odsvetuje vsa potovanja v tujino.

Pred prihodom na Nizemsko z letalom ali ladjo predložiti negativni izvid PCR testa na Covid-19, ki ni starejši od 72 ur in dodatno tudi nagativni rezultati hitrega testa, opravljenega neposredno največ 4 ure pred odhodom. Ob vstopu na Nizozemsko je potrebno v 10-dnevno karanteno.

Na Nizozemskem je obvezno nošenje mask na javnem prevozu in v zaprtih prostorih, pri čemer je treba nositi ne-medicinske maske.

Na Nizozemskem od 23.1.2021 velja omejitev gibanja na prostem od 21.00 do 04.30. Prepoved bo v veljavi vsaj do 10.2.2021.

Na Nizozemskem od 23.1.2021 velja prepoved poletov iz Združenega Kraljestva, JAR in vseh držav J. Amerike.

UKREPI ZA POMOČ PODJETJEM

Nizozemska vlada je sprejela vrsto ukrepov za pomoč podjetjem in samozaposlenim na Nizozemskem. ki so prizadeta zaradi pandemije. Aktualni programi za pomoč podjetjem so dosegljivi na spletni strani business.gov.nl.

VSTOP NA NIZOZEMSKO

Pred prihodom na Nizemsko z letalom ali mednarodnim vlakom in avtobusom (ne velja za prihod z avtomobilom) je potrebno predložiti negativni izvid PCR testa na Covid-19, ki ni starejši od 72 ur in dodatno tudi nagativni rezultati hitrega testa, opravljenega neposredno pred odhodom. Ob vstopu na Nizozemsko je potrebno v 10-dnevno karanteno. Karantene ni mogoče prekiniti z naknadno opravljenim negativnim PCR testom.

UKREPI V PRIMERU SUMA OKUŽBE

Vsi prebivalci Nizozemske s simptomi COVID-19 lahko pokličejo NL št. 0800-1202 in se naročijo na testiranje. Številka je brezplačna in dosegljiva vsak dan med 8.00 in 20.00 uro.

VSTOP V SLOVENIJO

Na rdeči seznam držav, v katerih je visoko tveganje z okužbo COVID-19, je uvrščena celotna Nizozemska. Ob vstopu v Slovenijo iz Nizozemske se odredi 10-dnevna karantena. V kolikor oseba predloži največ 48 ur star negativni Covid-19 test, se karantena ne odredi.

Več informacij je dostopnih na povezavah:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/ (ENG)

https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic (ENG)

UKREPI V SLOVENIJI

Vsa vprašanja o novih ukrepih za zajezitev epidemije bolezni covid-19, predvsem o pravilih glede prehajanja meje, lahko naslovite na Policijo RS. Kontaktna telefonska številka je 01 514 70 01, dosegljivi so od ponedeljka do petka (od 8. do 16. ure) ter ob sobotah, nedeljah in praznikih (od 8. do 12. ure). Vprašanja lahko posredujete tudi na email: info.koronavirus(at)policija.si .

Ministrstvo RS za zdravje je vzpostavilo kontaktno točko za vsa vprašanja glede karantenskih odločb. Za vprašanja so dosegljivi med delovniki po telefonu na številki 01 478 68 48 med 8.30 in 15.30 uro. Informacije je mogoče dobiti tudi po elektronski pošti na naslovu karantena.mz@gov.si.