Veleposlaništvo RS Haag /Izredni dogodki - COVID19 /

COVID-19

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

(posodobljeno 2.6.)

UKREPI NA NIZOZEMSKEM

Glede na pojav virusa Covid-19 na Nizozemskem, slovenskim državljanom na Nizozemskem svetujemo, da spremljajo spletno stran Nizozemskega Inštituta za javno zdravje in okolje (www.rivm.nl) ter upoštevajo preventivne ukrepe in navodila pristojnih inštitucij. Na Nizozemskem deluje tudi posebna telefonska številka 0800-1351 za informacije v zvezi z virusom Covid-19.  

Upoštevati je treba osnovne ukrepe kot so umivanje rok, ostajanje doma, kolikor je mogoče, nadaljevati delo od doma in upoštevati medosebno razdaljo 1,5 metra. Doma morajo ostati vsi s simptomi virusa.

Ob vstopu na Nizozemsko ne velja pravilo obvezne karantene, vendar pa karanteno lahko predpišejo posamezni delodajalci ali šole. Na Nizozemskem je obvezno nošenje mask na javnem prevozu, pri čemer je treba nositi ne-medicinske maske.

Na Nizozemskem ni posebnih omejitev glede transporta blaga.

Informacije o ukrepih nizozemske vlade od 1.6.2020 so dosegljive na spletni strani nizozemske vlade.

Nizozemska je Slovenijo uvrstila na seznam 12 varnih držav, za katere bo omilila potovalne nasvete. Namesto oranžne stopnje (odsvetovana vsa nenujna potovanja) bo tako za Slovenijo od 15. junija dalje veljala rumena stopnja (potovanja so dovoljena, vendar je potrebno upoštevati vse obstoječe rizike).

UKREPI ZA POMOČ PODJETJEM

Nizozemska vlada je sprejela vrsto ukrepov za pomoč podjetjem in samozaposlenim na Nizozemskem. ki so prizadeta zaradi pandemije. Aktualni programi za pomoč podjetjem so dosegljivi na spletni strani business.gov.nl.

VSTOP NA NIZOZEMSKO

Slovenski državljani na Nizozemsko lahko vstopajo brez omejitev.

UKREPI V PRIMERU SUMA OKUŽBE

Od 1. junija dalje lahko vsi prebivalci Nizozemske s simptomi COVID-19 pokličejo NL št. 0800-1202 in se naročijo na testiranje. Številka je brezplačna in dosegljiva vsak dan med 8.00 in 20.00 uro.

UKREPI V SLOVENIJI

POTOVANJE IZ NIZOZEMSKE V SLOVENIJO

Potovanje iz Nizozemske v Slovenijo je možno z osebnim avtomobilom. Pot z vlakom je možna do avstrijskih železniških postaj v bližini avstrijsko-slovenske meje. Slovenski državljani ne potrebujejo potrdil o tranzitu za pot z osebnim avtomobilom ali vlakom. Iz Nizozemske je možna tudi pot z letalom do Zagreba. Slovenski državljani za pot do Slovenije prek Hrvaške ne potrebujejo potrdil o tranzitu.  

VSTOP V SLOVENIJO

Če prihajate iz države članice Evropske unije ali države schengenskega območja, lahko v Slovenijo vstopite brez omejitev in karantene, če ste:

  • državljan Slovenije (ne glede na prebivališče)
  • tujec s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji ali
  • oseba s stalnim ali začasnim prebivališčem na Hrvaškem ali na Madžarskem (državi na seznamu) ali
  • sodite med izjeme, navedene v 10. členu odloka (ste lastnik nepremičnine/plovila v Sloveniji, sorodnik slovenskega državljana in živite v skupnem gospodinjstvu, imate v Sloveniji turistično rezervacijo, ipd.)

Če prihajate iz tretje države, lahko v Slovenijo vstopite brez omejitev in karantene (ne glede na državljanstvo),

  • če imate v Sloveniji prijavljeno stalno ali začasno prebivališče ali
  • sodite med izjeme, navedene v 12. členu odloka.