Veleposlaništvo RS Haag /Izredni dogodki - COVID19 /

COVID-19

Zaradi možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Pri načrtovanju nujnih poti v tujino svetujemo spremljanje širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter pogojev vstopa v ciljno državo ter upoštevanje odločitve tamkajšnjih oblasti.

(posodobljeno 5.11.2020)

UKREPI NA NIZOZEMSKEM

Glede na pojav virusa Covid-19 na Nizozemskem, slovenskim državljanom na Nizozemskem svetujemo, da spremljajo spletno stran Nizozemskega Inštituta za javno zdravje in okolje (www.rivm.nl) ter upoštevajo preventivne ukrepe in navodila pristojnih inštitucij. Na Nizozemskem deluje tudi posebna telefonska številka 0800-1351 za informacije v zvezi z virusom Covid-19.  

Upoštevati je treba osnovne ukrepe kot so umivanje rok, ostajanje doma, kolikor je mogoče, nadaljevati delo od doma in upoštevati medosebno razdaljo 1,5 metra. Doma morajo ostati vsi s simptomi virusa.

Nizozemska do sredine januarja 2021 odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino.

Ob vstopu na Nizozemsko ne velja pravilo obvezne karantene, vendar pa karanteno lahko predpišejo posamezni delodajalci ali šole. Na Nizozemskem je obvezno nošenje mask na javnem prevozu in v zaprtih prostorih, pri čemer je treba nositi ne-medicinske maske.

Na Nizozemskem ni posebnih omejitev glede transporta blaga.

UKREPI ZA POMOČ PODJETJEM

Nizozemska vlada je sprejela vrsto ukrepov za pomoč podjetjem in samozaposlenim na Nizozemskem. ki so prizadeta zaradi pandemije. Aktualni programi za pomoč podjetjem so dosegljivi na spletni strani business.gov.nl.

VSTOP NA NIZOZEMSKO

Ob vstopu slovenskih državljanov na Nizozemsko je svetovana 10-dnevna karantena.

UKREPI V PRIMERU SUMA OKUŽBE

Vsi prebivalci Nizozemske s simptomi COVID-19 lahko pokličejo NL št. 0800-1202 in se naročijo na testiranje. Številka je brezplačna in dosegljiva vsak dan med 8.00 in 20.00 uro.

VSTOP V SLOVENIJO

Na rdeči seznam držav, v katerih je visoko tveganje z okužbo COVID-19, je uvrščena celotna Nizozemska. Ob vstopu v Slovenijo iz Nizozemske se odredi 10-dnevna karantena. V kolikor oseba predloži največ 48 ur star negativni Covid-19 test, se karantena ne odredi. Že odrejena karantena se lahko razveljavi, če oseba test opravi v Sloveniji. 

Več informacij je dostopnih na povezavah:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/ (ENG)

https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic (ENG)

UKREPI V SLOVENIJI

Vsa vprašanja o novih ukrepih za zajezitev epidemije bolezni covid-19, predvsem o pravilih glede prehajanja meje, lahko naslovite na Policijo RS. Kontaktna telefonska številka je 01 514 70 01, dosegljivi so od ponedeljka do petka (od 8. do 16. ure) ter ob sobotah, nedeljah in praznikih (od 8. do 12. ure). Vprašanja lahko posredujete tudi na email: info.koronavirus(at)policija.si .

Ministrstvo RS za zdravje je vzpostavilo kontaktno točko za vsa vprašanja glede karantenskih odločb. Za vprašanja so dosegljivi med delovniki po telefonu na številki 01 478 68 48 med 8.30 in 15.30 uro. Informacije je mogoče dobiti tudi po elektronski pošti na naslovu karantena.mz@gov.si.