Veleposlaništvo RS Haag /Izredni dogodki - COVID19 /

COVID-19

COVID – 19

Slovenskim državljanom so odsvetovana vsa potovanja v tujino. Letalske povezave s Slovenijo so prekinjene (vključno z Nizozemsko).

(posodobljeno 6.5.)

UKREPI NA NIZOZEMSKEM

Glede na pojav virusa Covid-19 na Nizozemskem, slovenskim državljanom na Nizozemskem svetujemo, da spremljajo spletno stran Nizozemskega Inštituta za javno zdravje in okolje (www.rivm.nl) ter upoštevajo preventivne ukrepe in navodila pristojnih inštitucij. Na Nizozemskem deluje tudi posebna telefonska številka 0800-1351 za informacije v zvezi z virusom Covid-19.  

Upoštevati je treba osnovne ukrepe kot so umivanje rok, ostajanje doma, kolikor je mogoče, nadaljevati delo od doma in upoštevati medosebno razdaljo 1,5 metra. Doma morajo ostati vsi s simptomi virusa.

Če ima en družinski član vročino, mora ostati celotna družina doma. Ta ukrep ne velja za ključne poklice. 

OMEJITVE LETALSKIH POVEZAV S KRALJEVINO NIZOZEMSKO

Nizozemska je suspendirala vse potniške letalske povezave s Kitajsko, Hong Kongom, Iranom, Italijo in Južno Korejo. Suspendirani so tudi leti iz Španije, razen za nizozemske državljane in državljane EU v tranzitu. Prav tako lete z NL ukinjajo druge države (AT, SI, ZDA, druge izvenevropske države, idr.). Lete na nizozemska letališča je ukinilo veliko letalskih družb. Nizozemski karibski otoki so prekinili vse lete iz Evrope ter Severne in Južne Amerike.

Iz Nizozemske v Slovenijo je zaenkrat še možen prevoz z avtomobilom. Možen je tudi prevoz z vlakom do Avstrije, od kjer lahko do slovensko-avstrijske meje pridete s taksi službo. V Slovenijo je mogoče tudi z vsakodnevnim letom Lufthanse, ki iz Amsterdama prek Frankfurta leti do Dunaja ali Zagreba, od kjer lahko do slovenske meje pridete s taksi službo, v Avstriji pa tudi z vlakom. Za prevoz z letalom potrebujete potrdilo o tranzitu, ki ga izda veleposlaništvo.

UKREPI V PRIMERU SUMA OKUŽBE

Slovenskim državljanom, ki prebivajo na Nizozemskem svetujemo, da v primeru suma okužbe z virusom pokličejo svojega osebnega zdravnika. V kolikor na Nizozemskem nimate osebnega zdravnika, lahko v primeru suma okužbe kontaktirate Nizozemsko centralno zdravniško službo, ki je dosegljiva na telefonski številki 0031 (0) 20 592 34 34.

UKREPI V SLOVENIJI

Po vrnitvi v Slovenijo je zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena 7-dnevna karantena. Ministrstvo za zdravje bo na predlog NIJZ izdalo karantensko odločbo, ki jo boste skupaj z navodili prejeli po pošti priporočeno na stalni ali začasni naslov.