Veleposlaništvo RS Haag /Slovenska skupnost /

Slovenska skupnost na Nizozemskem

 

ZDRUŽENJE PRIJATELJEV SLOVENIJE

Spletna stran: http://vrienden-van-slovenie.nl/

Facebook stran: https://www.facebook.com/vriendenvanslovenie/

E-mai: info(at)vrienden-van-slovenie.nl

Predsednik društva: Uroš Malnaršič

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem je s svojo dvojezično spletno stranjo, dvojezično tiskano revija Lipa in informativnim e-biltenom Lipov list ter z aktivno navzočnostjo na Facebooku osrednja slovenska organizacija na Nizozemskem. S številnimi uspešnimi prireditvami povezuje člane tukajšnje slovenske skupnosti in druge prijatelje Slovenije ter si prizadeva za večjo prepoznavnost Slovenije na Nizozemskem.

Mediji, nizozemski in slovenski, se obračajo na Združenje pri iskanju podatkov, za komentiranje raznih dogodkov ali pri iskanju sogovornikov za nastope v radio- in televizijskih oddajah. Tako člani združenja npr. na tukaj dobro obiskanem vsakoletnem pohodniškem in kolesarskem sejmu zainteresirane Nizozemce obveščajo o možnostih počitnic v Sloveniji, aktivno pa sodelujejo tudi na Embassy Festivalu v okviru Veleposlaništva RS v Haagu.

Tradicionalne prireditve Združenja so kuharska delavnica novembra, miklavževanje decembra, prešernoc dan februarja in prazonovanje dneva državnosti junija s tradicionalnim piknikom, pred katerim je običajno ženski tek v Utrechtu.  

Pomemben vidik kulturnih in družabnih prireditev Združenja je tudi možnost predstavitve mladih, pa tudi že uveljavljenih slovenskih umetnikov iz obeh dežel, da se predstavijo širšemu občinstvu. Za skromno nagrado imajo tukajšnji slovenski študenti glasbe in drugih umetnosti priložnost nastopati na proslavah Združenja, kar je, v povezavi z veleposlaništvom, posameznikom omogočilo nastope tudi na drugih prireditvah izven naše skupnosti.

SLOVENSKE URICE V RIJSWIJKU MAŠA V SLOVENSKEM JEZIKU

Po uvedbi dopolnilnega pouka slovenščine je nastala potreba po srečanjih za najmlajše, da bi ti skozi igro ohranjali stike z materinščino in drugimi slovensko-govorečimi otroki na Nizozemskem. Slovenske urice potekajo v centru Don Bosco v Rijswijku, ki jih ob organizacijski podpori Nine Bogerd Špela Božnar.

K srečanjem vabijo prek Facebooka, običajno na Facebook strani Slovenci na Nizozemskem z objavo dogodka Igrive urice za slovenske malčke na Nizozemskem.

MAŠA V SLOVENSKEM JEZIKU

 

Maše na Nizozemskem v slovenskem jeziku oskrbuje dr. Zvone Štrubelj, stalni slovenski duhovnik v Bruslju.

Slovenci v Limburgu se mesečno zbirajo pri maši v Heerlenu, Slovenci v Randstadu pa v Rijswijku blizu Haaga.

Vabila k masi so objavljena na Facebooku, zainteresiranim posameznikom pa tudi po elektronski pošti. Poleg bogoslužja gre pri tem za dragocena srečanja z rojaki, za redni stik s slovensko kulturo in tradicijo, za nove priseljence pa seveda tudi za izmenjavo izkušenj. 

 

SPLETNE SKUPNOSTI na Facebooku

FB Slovenci na Nizozemskem

Facebookova stran Slovenci na Nizozemskem je zagotovo najbolj relevantno zbirno mesto za najrazličnejše informacije formalne in neformalne narave, saj se tam izmenjajo izkušnje ljudi, ki že dolgo živijo na Nizozemskem in lahko ponudijo informacije in nasvete iz prve roke.

Na tej strani so objavljeni tudi dogodki Združenja, Slovenskih uric in slovenske maše.

FB Malčki na Nizozemskem

V skupini Malčki na Nizozemskem si mlade mamice izmenjujejo informacije in nasvete in se dogovarjajo za srečanja.

FB Prevozi SLO-NL/NL-SLO

Zelo obiskan forum o prevozih v Slovenijo in iz Slovenije.

 

FOLKLORNA SKUPINA NIZOZEMSKA
Tajnica skupine:
Beti Pintarič
Postbus 30053
6370 KB Landgraaf
Tel: +(31) 45 533 0 713
Fax: +(31) 45 533 0 713