Veleposlaništvo RS Haag /Slovenska skupnost /

Slovenska skupnost na Nizozemskem

ZDRUŽENJE PRIJATELJEV SLOVENIJE NA NIZOZEMSKEM

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem je osrednja slovenska organizacija na Nizozemskem. Po osamosvojitvi Slovenije, leta 1991, je nastalo iz prvotnega Komiteja za priznanje Slovenije. O svojih aktivnostih in dogodkih obvešča preko dvojezične spletne strani, v dvojezični tiskani reviji Lipa, preko informativnega e-biltena "Lipov list", na svoji Facebook strani in na forumu za Slovence po svetu - slovenci.si. 

Člane tukajšnje slovenske skupnosti in druge prijatelje Slovenije povezuje z organiziranjem številnih prireditev ter si prizadeva za večjo prepoznavnost Slovenije na Nizozemskem. Tradicionalne prireditve Združenja so praznovanje Prešernovega dne v februarju, pustno rajanje, Občni zbor z Državnim prvenstvom v taroku, praznovanje dneva državnosti na tradicionalnem pikniku, slovenska kuharska delavnica v mesecu novembru. Vmes pa še razstave fotografij slovenske pokrajine in kakšno martinovanje.  

Združenje nudi pomoč nizozemskim in slovenskim medijem pri iskanju podatkov, zbiranju komentarjev o raznih dogodkih ali pri iskanju sogovornikov za nastope v radijskih in televizijskih oddajah. Člani Združenja obveščajo zainteresirane Nizozemce o možnostih preživljanja počitnic v Sloveniji ter skupaj z Veleposlaništvom RS aktivno sodelujejo na Embassy Festivalu v Haagu. Prav tako odgovarjajo na vprašanja posameznikov in podjetij iz obeh držav in jih povezujejo z ustreznimi ustanovami.

Pomemben vidik kulturnih in družabnih prireditev Združenja je tudi možnost predstavitve širšemu občinstvu tako mladih, kot tudi že uveljavljenih slovenskih umetnikov iz obeh dežel. Za skromno nagrado imajo tukajšnji slovenski študenti glasbe in drugih umetnosti priložnost nastopati na prireditvah Združenja, kar je v okviru sodelovanja z veleposlaništvom posameznikom omogočilo nastope tudi na drugih prireditvah izven naše skupnosti.

Spletna stran: vrienden-van-slovenie.nl

Facebook stran: www.facebook.com/vriendenvanslovenie/

E-mail: info@vrienden-van-slovenie.nl 

 

Slovenske maše 

Slovenske družine in drugi prijatelji Slovenije se na dva meseca zbirajo pri slovenskih mašah v Rijswijku, blizu mesta Haaga. Maše daruje izseljenski duhovnik dr. Zvone Štrubelj, voditelj Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju. Poleg maš se rojaki iz Belgije, Nizozemske in Luksemburga srečujemo na družinskih seminarjih v organizaciji pastoralnega centra. Naslov za stike: metkamd@gmail.com. 

 

Društvo VTIS:

Brošura o študiju in življenju na Nizozemskem

https://www.drustvovtis.si/

 https://www.facebook.com/dvtis

Spletne FB skupnosti:

Slovenci na Nizozemskem (več kot 4.500 članov) - Facebook-ova stran "Slovenci na Nizozemskem" je gotovo najbolj relevantno zbirno mesto za pridobivanje najrazličnejših informacij formalne in neformalne narave, saj si tam izkušnje izmenjujejo posamezniki, ki že dolgo živijo na Nizozemskem in lahko nudijo informacije in nasvete iz prve roke. Na tej strani so objavljeni tudi dogodki Združenja, Slovenskih uric in slovenske maše.

 

Malčki na Nizozemskem - V skupini "Malčki na Nizozemskem" si mladi starši izmenjujejo informacije in nasvete in se dogovarjajo za srečanja.

Prevozi SLO-NL/NL-SLO - Zelo obiskan forum o prevozih v/iz Slovenije oz. na/z NL.