Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
14.12.2016  

Slovenija je postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

Slovenija je z decembrom postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (ESA). Sporazum je bil sicer podpisan že julija, s to potrditvijo Sveta ESA je Slovenija še korak bližje polnopravnemu članstvu.

Kot je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, bo članstvo Sloveniji omogočilo dostop do vseh programov. Lahko bo nastopala kot nosilka izbranih opcijskih programov ter kot podizvajalka drugih programov.


S sklenitvijo sporazuma se bo okrepilo tudi poslovno povezovanje podjetij vesoljske industrije, ne le na evropski, ampak tudi na svetovni ravni. Slovenskim podjetjem bo sporazum omogočil razvoj novih produktov z visoko dodano vrednostjo in dodatno diverzifikacijo prodajnih portfeljev na področju vesoljske tehnologije in z njo povezanih tehnoloških področij. Prinesel bo tudi nova delovna mesta, rast gospodarstva skozi širitev na nov trg in uvajanje novih tehnologij, ki jih brez povezave z vesoljskimi tehnologijami sploh ne bi bilo. Sodelovanje z agencijo predstavlja referenco in odskočno desko na tujih trgih tudi za slovenska podjetja, saj sodelovanje v tej agenciji izkazuje kakovost produktov podjetij, pa tudi sposobnost izvajanja zahtevnih projektov ter reševanja visokotehnoloških vprašanj.

ESA ima 22 članic, in sicer 20 držav EU ter Norveško in Švico.