Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
05.11.2018  

Udeležba na srečanju Aqaba procesa za okrepljeno sodelovanje na področju protiterorizma

Haag, 5. november – Veleposlanica Republike Slovenije v Haagu Sanja Štiglic se je udeležila srečanja Aqaba procesa, ki je namenjeno pregledu stanja teroristične grožnje v Evropi in razpravi o možnostih tesnejšega mednarodnega sodelovanja na področju boja proti nasilnemu ekstremizmu in terorizmu.

Udeleženci srečanja, ki ga je gostil zunanji minister Nizozemske Stef Blok v sodelovanju z jordanskim kraljem Abdullahom II, so izmenjali poglede na ključne aktualne izzive boja proti terorizmu v Evropi ter primerjali dobre prakse posameznih držav na tem področju. Strinjali so se s pomenom okrepljenega mednarodnega in regionalnega sodelovanja pri naslavljanju temeljnih vzrokov radikalizacije in terorizma.

Veleposlanica Štiglic je predstavila slovenske izkušnje in poglede na preprečevanje radikalizacije in terorizma ter poudarila pomen krepitve odpornosti družb. V kontekstu pomena tesnejšega regionalnega sodelovanja je prestavila slovensko pobudo WBCTi ("Pobuda na področju boja proti terorizmu na Zahodnem Balkanu") in projekt "Prva črta", ki je namenjen osveščanju in spodbujanju vzpostavitve in okrepitve nacionalnih zmogljivosti za preprečevanje radikalizacije na Zahodnem Balkanu.