Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
11.03.2016  

Otvoritev razstave Plinski napad, umetnika Darka Lesjaka na OPCW

Od 15. do 29. marca 2016 v prostorih Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) poteka razstava  Plinski napad. Razstava prikazuje cikel likovnih del na temo prve svetovne vojne Darka Lesjaka, v Münchnu živečega slovenskega umetnika. Razstavo likovnih del dopolnjuje izbor fotografij iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije iz obdobja iz prve svetovne vojne. Fotografsko gradivo je bilo namreč osnovna umetnikova inspiracija.

Ciklus likovnih del Darka Lesjaka je nastajal ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne, s premori od jeseni 2013 do zime 2014. V ozadju likovne pripovedi o vojni je smrt umetnikovega pradeda Franca Steničnika, ki je med vojno padel na soški fronti. Razstavljena so ekspresivna Lesjakova dela z ogljem in pasteli na papirju, v tehniki, ki se je umetniku zdela še najbolj primerna za slikanje motivov "požgane zemlje". Nastalo je okoli 60 listov, na razstavi v Haagu pa je predstavljen izbor del. Likovna dela so nastajala v tematskih serijah z naslovi: Plinski napad, Jarki, Goreči človek, Inferno, Pokopališče in Polja smrti.

V ospredje je postavljena simbolika prve svetovne vojne: uporaba strupenega plina, razosebljanje človeka, ki je skrit za (plinsko) masko, frontni jarki, uničevanje narave in človeka ter množična vojaška grobišča. Uporaba strupenega plina je še najbolj simbolno zaznamovala prvo svetovno vojno, zato je razstava poimenovana Plinski napad.

Razstavo je omogočilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Haagu v sodelovanju z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Organizacija OPCW je bila leta 2013 nagrajena z Nobelovo nagrado za mir za njeno prizadevanje k svetu brez kemičnega orožja.