Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
25.11.2016  

Zaključilo se je 15. zasedanje Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča

V četrtek, 24. novembra se je zaključilo 15. zasedanje Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča.

Med letošnjim zasedanjem Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča so nastopili številni govorci. Med drugim predsednica Sodišča Silvia Fernandez de Gurmendi, tožilka Fatou Bensouda in predsednik Skupščine Sidiki Kaba. Kot častni govorec je nastopil Visoki predstavnik ZN za človekove pravice, princ Zeid Ra'ad Al Hussein.

Slovenska delegacija je bila na Skupščini aktivna v številnih segmentih zasedanja. Vodja delegacije, v.d. generalne direktorice Sabina R. Stadler je v okviru splošne razprave izrazila močno podporo Slovenije delu sodišča, poudarila pomen polnega sodelovanja s sodiščem in se zavzela za nadaljnjo krepitev njegove učinkovitosti. Spoštovanje ter krepitev mednarodnega prava in podpora učinkovitemu sistemu mednarodnega kazenskega pravosodja so pomemben del aktivnosti Slovenije v mednarodni skupnosti. V razpravi biroja Skupščine na temo aktualnih odnosov med Sodiščem in afriškimi državami je nastopil tudi Veleposlanik Roman Kirn, ki je poudaril pomen Sodišča za mednarodno skupnost in pozval k dialogu med državami, z namenom da se v okviru temeljnih načel Rimskega statuta naslovi skrbi in pomisleke nekaterih afriških držav glede sodelovanja s sodiščem.

Skupščina je med zasedanjem sprejela številne resolucije in odločitev o proračunu Sodišča za leto 2017. Skupščina je prav tako potrdila izvolitev šestih novih članov Odbora za proračun in finance ter izvolila veleposlanika Sergia Ugalde (Kostarika) za podpredsednika skupščine. Za poročevalca Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta je bil na zasedanju izvoljen mag. Marko Štucin (Slovenija).

Slovenija je bila kot članica Biroja Skupščine neposredno udeležena pri izvrševanju njenih odgovornosti ter v razpravi aktivno sodelovala pri iskanju rešitev in usmerjanju dela Skupščine.